TIPS & TRICKS : PC FLOPPY DRIVE (Commodore Amiga MOD)

  • Ah oh ta davna 1993 godina, sećam se neke jeseni te da me majka vodi u tadašnji Digitech u Beogradu da uzmem novi floppy DD drive za moju Amigu A500 jer je stari otkazao poslušnost. Neki podrum ili pak nešto tog tipa na Tašmajdanu gde se nalazila dotična firma bio je ispunjen u hodniku jednim delom Sega Mega Drive II konzolama koje su onako friške tek pristigle tada u Srbiju no malo dalje bila je jedna manja prostorija za servisiranje gde su se nalazile Amige.
    Dotični serviser je ponudio da mi jelte ugradi “novi” floppy “profesionalno” u A500 po tričavoj ceni od 200DM. Ok to smo negde i očekivali da će ponuda biti takva ali ne i to da će ta spodoba “ugraditi” zapravo prašnjavi i štrokavi polovni drive (bez gornjeg poklopca) koji ko zna odakle je pokupljen te da neće znati ni da ga montira valjano.
    Da, da, dobro ste to pročitali, moja Amiga je tada dobila novog drugara koji je bio tako skarabudžen da su se unutra diskete jedva ubacivale a sama glava nije bila niti ocišćena niti nivelisana kako treba pa je često drive otkazivao poslušnost. Bio sam toliko frustriran da sam računar držao otvoren u bukvalnom smislu pa sam po potrebi sam “štelovao” glavu ne bi li diskete bile čitljive. Na kraju sam uspeo nekako sam da montiram sve i sredim ali sam i dalje bio veoma ogorčen.
    Lako je bilo prevariti ženu koja se ne razume u tehniku i malog klinca od 11 godina…..ehh gde li je sada ta vremenska mašina 😡

…okreni obrni na kraju dana mi je jedino bilo bitno da mogu da igram igre.

Pitate se zašto li sam vam ispričao ovu uvodnu priču ? Razlog je taj što su u to vreme 3.5″ DD (double density) floppy drive uredjaji za Commodore Amige koštali bukvalno duplo skuplje u odnosu na 3.5″ HD verzije za PC računare.
Zašto je to tako bilo iskreno vam ne mogu reći jer ni sam ne znam razlog. Ono što znam jeste da se isti taj floppy mogao veoma lako, brzo i jednostavno modovati tako da radi na vašoj Amigi ali u ono vreme zbog nepostojanja interneta i oskudevanja u informacijama ovaj podatak je zaobišao mnoge korisnike stare dobre prijateljice, i kada kažem mnoge mislim na MNOGE 😉
Ali sve ima svoju cenu u životu pa tako i to da se nekada teško dolazilo do bilo kakvih informacija sem onih koje su dostupne u štampanim medijima ili koje ti pak neko šapne na uvo. Današnjim mladjim generacijama ovaj podatak će delovati smešno i nepojmljivo ali tako su nekada stvari funkcionisale.

Elem no da predjemo na stvar. Ovom prilikom predstavljam vam brzi i jednostavni mod HD floppy drive-a za PC posle čega će isti bez problema raditi na bilo kojoj od vaših Amiga i ne samo to, moći ćete čak da koristite i HD diskete  koje se danas još uvek lako mogu dobaviti!

Model floppy drive-a koji koristim jeste marke ALPS ELECTRIC koji se još uvek relativno lako može dobaviti po našim oglasima često po ceni od 200-300 din po komadu što je priznaćete odlično 🙂

Untitled-1

Ovaj model se bira iz razloga što se malo lakše moduje za razliku od drugih marki (sem eventualno Samsung-a) gde je posao malo pipaviji no svi modovi se rade manje-više po istom principu tako da radite sa onim što imate pri ruci. Vrsta modela ALPS drive-a u ovom slučaju nije bitna jer su svi takoreći isti.

Na ovom linku se mogu pronaći informacije u vezi modovanja i za par drugih marki (Sony, Samsung, NEC) pa bacite pogled. Btw. strana je na italijanskom jeziku tako da koristite Google translate ako pak ne govorite isti

https://www.amigapage.it/index.php?op=v&pl=forum&id=F102012-8-2&page=1

Možete takodje pogledati i ovu stranu koja je na nemačkom :

http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm

Ono što vam treba jesu dobra lemilica, par žica, dioda, skalpel, eventualno lupa, vakuum pumpa/sisaljka i malo dobre volje.
Kompletan mod je moguće odraditi za 15-20 min pa krenimo redom.

Nakon što otvorite sa donje strane vaš floppy pred sobom ćete imati ovakvu ploču koju je potrebno u narednim koracima malo prepraviti.

amiga_floppy_mod3

A) U zavisnosti od toga da li vaš drive na Amigi želite da koristite kao interni DF0 ili externi DF1 potrebno je podesiti switch na ploči na DS0 (Amigin format je DF0) odnosno na DS1(DF1). Po defaultu switch je podešen na DS1 tako da ako imate nameru da koristite drive kao externi ne mora ništa da radite, u protivnom ukoliko ga ugradjujete kao interni potrebno je da premestite lem na drugi DS0 pad (pogledati sliku pre i posle). Koristite sisaljku/vakuum pumpu za najbolje rezultate i kako bi otklonili lepo sve ono nepotrebno i učinili kontakt čistim.

B) Sledeća stvar koju radimo jeste da prekidamo vezu izmedju čipa (ALPS-R) i pin-a 2 na konektoru čime onemogućavamo Amigi da tretira naš flopi kao standardni HD. Potrebno je pažljivo skalpelom preseći/prekinuti kontakt na mestu označenom na slici.
Slobodno zasecite malo jače kako bi se kontakt i definitivno prekinuo na ploči. Pod lupom ćete najbolje videti sve.

C) Ponoviti prethodnu stvar samo što su u ovom slučaju u pitanju pin 34 na konektoru i čip (ALPS-R), zumirati sliku i lepo pogledati na kom mestu treba prekinuti kontakt (mesto izmedju oznaka MS1 i MS2 gde trasa vodi do pin-a 5 na samom ALPS-R čipu)

D) Sledeće što radimo jeste da lemimo žicu i pravimo spoj izmedju pin-a 34 na konektoru i RD (Disk-Ready) pad-a na ploči. Ono što takodje treba uraditi jeste i da se ubaci jedna mala standardna dioda (1N4148) izmedju koja je pritom okrenuta kao na slici. (videti poslednju sliku, crveni krug)

E) Na red dolazi lemljenje nove žice kojom spajamo pin 2 na konektoru i pin 5 na samom ALPS-R čip-u. Prethodno je potrebno odlemiti pin 5 tako da se raskine kontakt sa pločom. Kako je pin 5 na čipu veoma sitan i kako se radi o pipavom poslu (pogotovo za one manje iskusne) moja preporuka je da se na trasi koja ide prema pin-u 5 i na kojoj ste prethodno pravili rez (pr. stavka C, mesto izmedju MS1 i MS2 oznake) odradi lem na jednoj tački i to na strani koja je jelte bliža čipu.
Gledajte da sastružete malo trasu tako da ostane vidljiv bakarni deo ispod kako bi mogli lepo da lemite žicu. Na ovaj način smo izbegli to da moramo da odlemljujemo pin 5 na čipu te smo ujedno priveli kraju i ovu stavku.

F) Zadnja stavka je veoma laka i zahteva lemljenje žice izmedju pad-a HD2 na ploči i MIS (Ground). Na ovaj način zaobilazimo detekciju samo i isključivo DD disketa te možemo da koristimo i HD diskete ubuduće i formatiramo ih kao klasične Amigine od 880KB

ČESTITAM! Upravo ste završili vaš mod! Nije potrebno ništa više da radite sem da normalno priključite vaš drive na Amigu.

NAPOMENA: Kako vaše dugme na floppy drive-u za izbacivanje diskete neće odgovarati po mestu i dimenzijama onom sa original Amiga diska potrebno je da odradite 3D print dugmeta (moja preporuka) tako da se može bez problema montirati i uglaviti u
postojeće kućište.

3D print file možete preuzeti ovde (A500 verzija)

https://www.stlfinder.com/model/amiga-500a500-floppy-alps-df354h090g-button-byiNrsKg/7751080/

dok A600/1200 verziju možete kupiti ovde:

https://amigastore.eu/en/624-floppy-drive-replacement-button.html#/

P.S. ako neko kojim slučajem ima link ka 3D print verziji file-a za A600/1200 neka mi se javi kako bih mogao ovde da ga objavim.

.Retrovania 16.