TIPS & TRICKS : SEGA MEGA DRIVE I & II – NTSC 60Hz mod

– Neki od vas će se pitati čemu služi ovaj popularni mod za Sega Mega Drive PAL sisteme i zašto ga mnogi retro gejmeri smatraju danas obaveznim i nezaobilaznim. Odgovor je jednostavan i leži u tome da je gotovo velika većina igara (izuzev PAL exclusive naslova) originalno radjena u NTSC 60Hz refresh rate formatu u rezoluciji 320×224.
Ovaj video format je bio tipičan recimo za Američko i Japansko tržište ali ne i za Evropu, Aziju i Australiju gde je postojao tzv. PAL 50Hz standard (rezolucija 320×240). Ono što je predstavljalo čest problem jeste to da igre nisu valjano optimizovane za PAL sistem pa se tako dešavalo veoma često da neke igre budu prespore i pored svog već sporijeg gameplay-a (prim. PAL igre su sporije do 20% u odnosu na NTSC). Jedan od najboljih primera jeste recimo Sonic The Hedgehog naslov koji je katastrofalno optimizovan za PAL konzole (gotovo ga je nemoguće igrati) te se uzima prilično često i kao reprezentativni primer prilikom demonstracije ovog moda. Pored brzine gameplay-a PAL naslovi takodje trpe i usporenje po pitanju zvuka pa tako često muzika u igrama zna da iritira a takodje i slika na ekranu nije full screen jer je Sega PAL rezolucija veća za razliku od originalnog NTSC moda te kada se uradi tzv. upscale na TV 4:3 rezoluciju koja je sama po sebi veća slika u igrama izgleda sabijeno i isečeno.

Kada se sve sumira može se doći do zaključka da smo mi Evropljani bili prilično osakaćeni po pitanju igranja na Sega Mega Drive sistemu no medjutim tu na scenu stupa ovaj brzi i jednostavan mod koji nas iole približava pravom doživljaju iako originalni
NTSC sistem i dalje ima za nijansu brži gameplay. Takodje ovaj mod pretvara vašu konzolu u tzv. “region free” sistem te možete igrati sve naslove iz svih regiona. Imajte i na umu da vam je potreban obavezno RGB Scart kabl kako bi poterali ovaj mod koji izmedju ostalog radi i sa Sega CD dodatkom! Jednom kada predjete na 60Hz igranje verovatno se više nikada nećete vraćati na PAL 50Hz.
U daljem textu predstaviću vam rešenje kako da modujete vaše Mega Drive I odnosno Mega Drive II konzole, znajte da ovi modovi ne obuhvataju i tzv. “language mode” kao što je to slučaj u nekim drugim tutorialima.

Megadrive - 50 - 60 Hz Comparo L720

Stvari koje su vam potrebne jesu tropoložajni prekidač/switch i par žica, po mogućstvu u boji radi boljeg snalaženja.
Ove stvari možete kupiti u gotovo svakoj prodavnici koja prodaje elektroniku i prilično su jeftine. Takodje vam je potrebna i adekvatna lemilica.

switches

 

SEGA MEGA DRIVE I (50Hz/60Hz region mode)

Prva stvar koju radimo jeste logično da rastavimo celu konzolu i da omogućimo pristup ploči. Ono što nas sledeće zanima jeste da lociramo JP1-JP4 jumpere na ploči te da prekinemo spoj na JP3 vezi (pogledati sliku). Ovo radimo skalperom pažljivo.

NAPOMENA: Na nekim verzijama ploča se nalazi kondenzator na JP1 vezi i potrebno je da ga skinete.

megadrive_x

Sledeće što radimo jeste da prema uputsvu sa slike br.2 zalemimo žice na odgovarajuća mesta na JP1 jumperima odnosno JP4.

megadrive_x2

Kao što sam i ranije naveo poželjno je da koristite žice u boji radi lakšeg snalaženja.
Drugi kraj žica lemimo za prekidač, pogledati sliku br.3

megadrive_x3

Raspored žica na prekidaču u principu nije bitan ali se obično isti vrši prema tabeli gde 0 predstavlja središnji položaj odnosno NTSC 60Hz-USA mod i njega vučete u našem slučaju sa JP4 veze (žuta žica, videti sliku). Druga dva moda (50Hz PAL i 60Hz NTSC-JPN) idu na preostala dva kraja.

region

I to je sve! Potrebno je naravno da vidite gde vam odgovara da probušite rupu na konzoli i smestite vaš prekidač. Poželjno je da najpre startujete vaše PAL naslove u originalnom 50Hz modu pa da tek onda naknadno prebacite sve u NTSC mod jer dosta naslova ne može da se startuje u 60Hz!

megadrive_2_5

 

SEGA MEGA DRIVE II (50Hz/60Hz region mode) ***pročitati najpre text u vezi sa MD1

Modovanje Mega Drive II konzole funkcioniše gotovo po istom principu kao i Mega Drive I, jedina razlika je u samoj ploči. Najpre što treba da uradimo jeste da lociramo mesto sa slike br.1 i da prekinemo spoj na označenom delu.

megadrive_2_3

Sledeće što radimo je da jednu žicu lemimo na C8 tačku (videti sliku br.2), dok preostale dve žice idu na R12 tačku odnosno pored mesta gde smo prethodno prekinuli spoj (slika br.2)

megadrive_2

Mesto na kome se u našem slučaju lemi bela žica prethodno blago zagrebite skalperom kako bi skinuli zelenu foliju pre nego što krenete da lemite.

megadrive_2_2

Drugi kraj te iste bele žice ide na središnju poziciju 0 na switch-u dok preostale dve žice idu na druga dva kraja.

megadrive_2_4

Ovim smo završili i modovanje Mega Drive II konzole, čestitamo!